Meer informatie? Lees hieronder hoe je hulp organiseert en meld bij Veilig Thuis.
Lokaal Team
Wat kan het Lokaal Team betekenen bij huiselijk geweld?
Huiselijk geweld heeft grote gevolgen voor betrokkenen. Het lokaal team speelt een belangrijke rol bij het herstellen van veiligheid en het organiseren van passende hulp. Door gefaseerd samen te werken aan veiligheid, een regisseur aan te wijzen en stapsgewijs hulp te bieden, draagt het lokaal team bij aan een veilige toekomst.
Betrokkenen vragen hulp bij het lokaal team of worden aangemeld via Veilig Thuis
Signalen van huiselijk geweld kunnen binnenkomen via meldingen bij Veilig Thuis of doordat betrokkenen zelf hulp zoeken bij het lokaal team. Betrokkenen of omstanders kunnen het initiatief nemen. Het lokaal team is er om deze signalen op te pakken en in gesprek te gaan.
Het lokaal team gaat in gesprek en biedt ondersteuning
Als er ondersteuning nodig is, voert het lokaal team gesprekken met alle betrokkenen. Zij brengen de situatie in kaart, bespreken de zorgen, en onderzoeken welke hulp en bescherming nodig zijn. Het doel is om helderheid, structuur en vertrouwen te bieden.
Er komt een regisseur die het vaste gezicht is voor betrokkenen
Een regisseur wordt aangesteld als vast aanspreekpunt. Deze professional bewaakt de samenhang en samenwerking tussen betrokkenen, het netwerk en betrokken professionals, houdt zicht op de voortgang en zorgt dat iedereen doet wat is afgesproken. Voor betrokkenen zorgt dit voor overzicht en duidelijkheid.
Er wordt een plan gemaakt en iedereen gaat aan de slag
Samen met betrokkenen stelt het lokaal team een plan op met duidelijke doelen, afspraken en acties. Alle betrokkenen weten wat er verwacht wordt. Het plan richt zich op directe en stabiele veiligheid.
Betrokkenen kunnen zelf verder
Soms blijkt na een eerste gesprek dat betrokkenen voldoende kracht en mogelijkheden hebben om de situatie zelfstandig aan te pakken. In dat geval sluit het lokaal team af, eventueel met tips of een verwijzing naar lichte ondersteuning.
Lokaal team blijft hulp organiseren tot het niet meer nodig is
Het lokaal team blijft betrokken zolang dat nodig is om de veiligheid en stabiliteit te waarborgen. Ze evalueren regelmatig of de hulp aansluit en passen deze aan waar nodig.
Lokaal team organiseert ook andere hulp die nodig is
Als er aanvullende hulp nodig is, bijvoorbeeld specialistische therapie, schuldhulpverlening of gezinscoaching, zorgt het lokaal team voor doorverwijzing of inzet van passende ondersteuning.
Hulp is niet voldoende. Veilig Thuis en/of de Raad voor de Kinderbescherming wordt ingezet
Als de situatie ernstig is, niet verbetert of verslechtert, kan het nodig zijn om Veilig Thuis of de Raad voor de Kinderbescherming in te schakelen. Deze instanties hebben wettelijke bevoegdheden om verdere stappen te zetten ter bescherming van betrokkenen.
Veilig Thuis
Wat kan Veilig Thuis betekenen bij huiselijk geweld?
Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met (signalen van) huiselijk geweld. Als professional kun je bij Veilig Thuis terecht voor advies, of om een melding te doen. Veilig Thuis onderzoekt signalen, beoordeelt de veiligheid en organiseert passende hulp.
Wil je specifieke informatie over Veilig Thuis en weten wat je precies van hen kunt verwachten en wat zij van jou verwachten? Raadpleeg dan het Landelijk Handelingsprotocol van Veilig Thuis.
Advies
Als professional kun je bij Veilig Thuis terecht voor advies wanneer je zorgen hebt over (mogelijk) huiselijk geweld. Samen bespreek je de situatie en krijg je hulp bij het inschatten van risico’s en het bepalen van vervolgstappen. Jij blijft zelf verantwoordelijk voor wat je met het advies doet.
Veilig Thuis denkt mee over:
- Hoe je het gesprek aangaat met betrokkenen.
- Wat je kunt doen om veiligheid te herstellen.
- Of je lokale hulp kunt inschakelen.
- Of je een melding moet overwegen.
Je bespreekt ook hoe Veilig Thuis omgaat met jouw gegevens. Persoonsgegevens van betrokkenen worden bij een adviesgesprek niet geregistreerd. Adviesvragen worden wél geregistreerd op jouw naam, tenzij je dat niet wilt. Als de situatie ernstig is of jij geen actie kunt nemen, kan Veilig Thuis zelf besluiten om een melding te doen.
Melden
Bij een melding draag je als professional de verantwoordelijkheid over aan Veilig Thuis. Zij combineren signalen, doen een veiligheidsbeoordeling en besluiten welke stappen nodig zijn.
Tijdens de melding:
- licht je toe wat je zorgen zijn.
- geef je aan of je de meldcode hebt gevolgd.
- bespreek je jouw verwachtingen en eventuele anonimiteit.
Samen maak je afspraken over samenwerking.
Je vertelt zelf aan betrokkenen dat je een melding gaat doen, tenzij dit een bedreiging vormt of kan vormen voor de betrokkenen, jijzelf of je collega’s of leidt tot een verstoring van de vertrouwens- of samenwerkingsrelatie met de betrokkenen.
Een vertrouwensrelatie of samenwerkingsrelatie is belangrijk voor de veiligheid en het herstel van betrokkenen. Maar het is geen goede reden om die relatie te behouden als dat betekent dat de onveiligheid blijft bestaan. Als veiligheid en vertrouwelijkheid botsen, gaat veiligheid altijd voor.
Wat Veilig Thuis kan betekenen na een melding
Er is een melding bij Veilig Thuis gedaan
Bij een melding draag je als professional de verantwoordelijkheid over aan Veilig Thuis. Je bespreekt je zorgen, licht toe of je de meldcode hebt gevolgd en maakt afspraken over de samenwerking. In principe informeer je de betrokkene(n) over de melding, tenzij dit de veiligheid in gevaar brengt.
Veilig Thuis doet een veiligheidsbeoordeling en schat de onveiligheid in
Na een melding voert Veilig Thuis binnen vijf werkdagen een veiligheidsbeoordeling uit. Hierbij worden signalen onderzocht en wordt de mate van onveiligheid ingeschat. Op basis daarvan besluit Veilig Thuis of zij zelf actie ondernemen of een andere partij inschakelen.
Veilig Thuis besluit wie vervolgstappen gaat nemen
Veilig Thuis bepaalt op basis van de beoordeling wie verantwoordelijk is voor vervolgstappen:
- Veilig Thuis zelf.
- Het lokaal team of bestaande hulpverlening.
- De betrokkenen zelf (bij voldoende draagkracht).
Veilig Thuis draagt over aan betrokkenen zelf
Als betrokkenen voldoende inzicht, motivatie en mogelijkheden hebben om zelf hulp te organiseren en veiligheid te waarborgen, draagt Veilig Thuis de regie aan hen over. Afspraken worden schriftelijk vastgelegd. De betrokkenen weten dat zij opnieuw contact moeten opnemen als de situatie verslechtert.
Veilig Thuis draagt over aan lokaal team of hulpverlening
Wanneer de situatie dat toelaat, draagt Veilig Thuis de casus over aan:
- Het lokaal team.
- Lopende hulpverlening.
- Een multidisciplinair team.
De overdracht gebeurt bij voorkeur via een warme overdracht met betrokkenen. Alle relevante informatie wordt gedeeld.
Veilig Thuis neemt zelf vervolgstappen en gaat voorwaarden en vervolg organiseren
Bij acute of structurele onveiligheid, en als betrokkenen bereid zijn mee te werken, start Veilig Thuis het traject Voorwaarden & Vervolg. Binnen tien weken:
- worden duidelijke veiligheidsvoorwaarden opgesteld.
- wordt passende hulp ingezet.
- houdt Veilig Thuis toezicht op de naleving.
Dit traject kan worden afgesloten met overdracht of monitoring.
Veilig Thuis neemt zelf vervolgstappen en gaat onderzoek doen
Als betrokkenen niet meewerken of als de situatie onduidelijk is, voert Veilig Thuis zelf onderzoek uit. Binnen tien weken:
- worden betrokkenen gehoord (indien veilig).
- wordt informatie opgevraagd bij professionals.
- worden deskundigen betrokken.
Het onderzoek kan leiden tot:
- Geen geweld vastgesteld – dossier wordt gesloten.
- Onzekerheid blijft – overdracht of monitoring volgt.
- Geweld vastgesteld – vervolgstappen worden ingezet.
Als er geen zorgen over onveiligheid zijn sluit Veilig Thuis af
Wanneer blijkt dat er geen sprake is van acute of structurele onveiligheid, sluit Veilig Thuis de bemoeienis af. Melders, betrokkenen en professionals krijgen een terugkoppeling over de uitkomst en over eventueel vervolg.
Melden bij Veilig Thuis
Hoe meld je zorgvuldig bij Veilig Thuis?
Bel Veilig Thuis op. Het telefoonnummer is 0800-2000. Dit is een landelijk nummer. Je spreekt de gemeente in waar het gezin woont. Je krijgt een medewerker van Veilig Thuis uit de regio aan de telefoon. Als het druk is en alle medewerkers zijn bezet, word je teruggebeld.
Je doet je verhaal, de medewerker stelt vragen om de situatie helder te krijgen. Je kunt overleggen met Veilig Thuis wat er gebeurt na de melding. Dan kun je dat ook aan de betrokkenen vertellen. Stel al je vragen die je hebt, zodat je duidelijk hebt wat je kan verwachten. Als je verwacht dat de onveiligheid erger wordt als je actie onderneemt, bespreek dit dan ook met Veilig Thuis. Zij kunnen advies geven of en zo ja, hoe je in gesprek gaat.
Veilig Thuis vertelt hoe je de melding kunt doen en stuurt het meldformulier op. Dit formulier kun je ook op de website van Veilig Thuis downloaden. Je kunt soms ook de melding mondeling doen, maar als organisatie is het verstandiger om dit schriftelijk te doen. De informatie staat dan zwart op wit en kun je toevoegen aan het dossier.
Lees het formulier eerst door, zodat je weet welke informatie er wordt gevraagd.
Leg informatie vast
Leg relevante informatie vast. Neem hiervoor de stappen van de meldcode en maak van de stappen een vraag. Beantwoord relevante vragen:
- Stap 1. Welke signalen heb je in kaart gebracht?
- Stap 2. Heb je overleg gevoerd met een deskundig professional en/of Vellig Thuis? Zoo ja, met wie en wat is de uitkomst?
- Stap 3. Heb je een gesprek gevoerd met betrokkene(n)? Zo ja, met wie en wat is de uitkomst op elke afweging?
- Afweging 1. Neem je signalen van huiselijk geweld waar?
- Afweging 2. Neem je signalen van acute en/of structurele onveiligheid of onthulling waar?
- Afweging 3. Kan je effectieve hulp organiseren?
- Afweging 4. Werken betrokkenen mee aan deze hulp?
- Afweging 5. Leidt deze hulp tot duurzame veiligheid?
- Stap 5. Heb je een besluit genomen om hulp te organiseren en te melden bij Veilig Thuis? Zo ja, wat is de uitkomst?
Beschrijf beknopt de antwoorden van bovenstaande vragen in het meldformulier. Let hierbij op de volgende aandachtspunten:
- Wees feitelijk en vermijd interpretaties en oordelen.
- Vermeld de bron bij informatie van anderen.
- Onderbouw een hypothese met feiten.
- Leg medische diagnoses alleen vast als deze zijn vastgesteld door een deskundige professional.
Laat meelezen
Je kunt de schriftelijke melding laten meelezen door de volgende personen:
- De aandachtsfunctionaris of gedragskundige als je wilt weten of de melding zorgvuldig en objectief is beschreven.
- De jurist wanneer je wilt weten of de stappen die je hebt ondernomen juridisch passend zijn en vallen binnen de AVG.
- De leidinggevende wanneer je twijfelt aan je eigen veiligheid of de veiligheid van collega’s en/of andere cliënten als je deze melding gaat doen.
In gesprek met betrokkenen
- Ga in gesprek met betrokkenen als het veilig genoeg is en leg uit dat je een melding gaat doen.
- Vertel duidelijk wat de reden van de melding is.
- Vraag betrokkenen om een reactie en vang emoties op.
- Leg uit tot betrokkenen begrijpen wat er gaat gebeuren.
- Laat betrokkenen meelezen met de schriftelijke melding als zij dat willen. Als zij het niet eens zijn met de melding kunnen zij hun reactie onder de melding noteren.
Vervolg
Stuur alle informatie op naar Veilig Thuis. Je krijgt als professionele melder een terugkoppeling of de melding wordt opgepakt. Vind je dat je te lang niets hoort van Veilig Thuis? Bel ze op en vraag naar de stand van zaken.
Sociale kaart
Hoe ziet de sociale kaart eruit?
De sociale kaart geeft een overzicht van organisaties die kunnen ondersteunen bij signalen van huiselijk geweld, (ex-)partnergeweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en schadelijke traditionele praktijken.
De volgende organisaties (op alfabetische volgorde) worden behandeld:
- Casemanager dementie
- Centrum voor seksueel geweld
- Crisis Interventie Team of crisisdienst
- Expertisecentrum forensische psychiatrie
- Forensisch medische expertise voor kinderen
- Forensische zorg
- Geestelijke gezondheidszorg
- Gehandicaptenzorg
- Huisarts
- Jeugdbescherming
- Jeugdgezondheidszorg
- Jeugdhulp
- Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling
- Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld
- Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating
- Lokaal (wijk)team
- Lokale alliantie
- Maatschappelijk werk
- Mendoo
- Openbaar ministerie
- Openbare geestelijke gezondheidszorg/ bemoeizorg
- Politie
- Raad voor de kinderbescherming
- Reclassering
- Slachtofferhulp
- Veilig Thuis
- Veilige opvang
- Verloskundigen
- Verslavingszorg
- Voorlichters eigen taal en cultuur
- Ziekenhuis
- Zorg- en veiligheidshuis
1. Casemanager dementie
Casemanagement dementie wordt uitgevoerd door casemanagers die ondersteuning bieden aan mensen met dementie. Zij geven advies, informatie en ondersteuning aan zowel de dementerende als de mantelzorger(s). Daarnaast bemiddelen zij bij noodzakelijke hulp en zorg.
2. Centrum Seksueel Geweld
Centrum Seksueel Geweld (CSG) is een plek waar slachtoffers van aanranding of verkrachting de nodige hulp kunnen ontvangen: forensische, medische en psychische ondersteuning. Bij het csg werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners samen om slachtoffers van aanranding en verkrachting specialistische zorg te bieden. Het centrum seksueel geweld is het enige gespecialiseerde centrum in Nederland voor acuut seksueel geweld en vormt een samenwerkingsverband tussen ziekenhuizen, GGD, GGZ, politie en slachtofferhulp Nederland.
3. Crisis interventie team of crisisdienst
Crisis Interventie Teams (CIT) of Crisisdienstenzijn 24/7 bereikbaar en inzetbaar voor volwassenen, kinderen en gezinnen die acuut hulp en/of bescherming nodig hebben. Deze teams worden bemand door verschillende organisaties en bieden crisisinterventie afhankelijk van hun expertise, voor kinderen en jongeren in acuut onveilige situaties of volwassenen die psychosociale hulp nodig hebben.
4. Expertisecentrum forensische psychiatrie
Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP) ondersteunt de forensische zorg door het verhogen van de kwaliteit van zorg. Dit gebeurt door experts en expertise te bundelen, samenwerking te stimuleren en kennisdeling te bevorderen.
5. Forensische medische expertise bij kinderen
Forensische Medische Expertise bij Kinderen (FMEK) richt zich op het opsporen en duiden van letsels bij kinderen tot 18 jaar, waarbij er een vermoeden bestaat van lichamelijke mishandeling of seksueel misbruik. Forensische artsen en verpleegkundigen verrichten onderzoek om vast te stellen of lichamelijk letsel bij een kind het gevolg kan zijn van mishandeling. FMEK wordt geleverd door Veilig Thuis/vertrouwensartsen, de politie, kinderartsen en samenwerkingsverbanden waarin verschillende professionals gezamenlijk FMEK leveren.
6. Forensische zorg
Forensische zorg omvat geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en zorg voor mensen met een verstandelijke beperking die deel uitmaken van een (voorwaardelijke) straf of maatregel. Forensische zorg wordt meestal door de rechter opgelegd aan iemand met een psychische of psychiatrische stoornis of verstandelijke beperking die een strafbaar feit heeft gepleegd. Het belangrijkste doel van deze behandelingen is het verminderen van de kans op strafbaar of onveilig gedrag.
7. Geestelijke gezondheidszorg
Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) biedt behandeling voor iedereen met psychische of psychosociale problemen. GGZ-zorg is ingedeeld in drie zwaartes:
- Basis GGZ: verleend door huisartsen, maatschappelijk werk en eerstelijnspsychologen.
- Gespecialiseerde GGZ: gespecialiseerde zorg geleverd door ggz-organisaties.
- Hoog specialistische GGZ: gericht op mensen met complexe, ernstige en/of zeldzame psychische aandoeningen en wordt verzorgd door top GGZ-afdelingen.
8. Gehandicaptenzorg
Gehandicaptenzorg biedt zorg, ondersteuning, begeleiding en behandeling aan mensen met een functiebeperking, op lichamelijk, zintuiglijk en/of verstandelijk gebied. Deze zorg omvat begeleiding bij wonen, leren, werken, dagbehandeling en vrijetijdsinvulling.
9. Huisarts
De huisarts en de praktijkondersteuner hebben een signalerende taak bij alle vormen van huiselijk geweld. Bij signalen van huiselijk geweld ondersteunen zij de betrokkenen en motiveren hen om hulp te zoeken.
10. Jeugdbescherming
De Gecertificeerde Instelling voor jeugdbescherming (GI) voert kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering uit. Het doel van een kinderbeschermingsmaatregel is het opheffen van een bedreiging voor de veilige ontwikkeling van een kind. Jeugdreclassering wordt ingezet wanneer een jongere, na een straf, begeleiding nodig heeft bij de terugkeer in de maatschappij. Preventieve jeugdbescherming richt zich op herstel en versterking van de eigen kracht van het kind, de jongere en het gezin. Dit kan worden ingezet tijdens de (jeugd)beschermingstafel.
Lees meer over jeugdbescherming en kindermishandeling.
11. Jeugdgezondheidszorg
Jeugdgezondheidszorg (JGZ) ondersteunt ouders, kinderen en jongeren tot 18 jaar bij een gezonde en veilige opvoeding. JGZ werkt preventief, omdat vroege betrokkenheid de kans op toekomstige gezondheidsproblemen vermindert. De JGZ speelt een actieve rol in het voorkomen en vroegtijdig signaleren van meisjesbesnijdenis. Tijdens verschillende contactmomenten wordt het risico op meisjesbesnijdenis vastgesteld. Bij signalen worden gesprekken met ouders en het meisje gevoerd, en eventueel hulp of Veilig Thuis ingeschakeld.
Lees meer over jeugdgezondheidszorg en kindermishandeling.
12. Jeugdhulp
Jeugdhulp biedt professionele zorg aan kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar en hun ouders/verzorgers. De hulp richt zich op aanhoudende problemen bij de opvoeding en ontwikkeling van een kind, met als doel om samen met het gezin te werken aan een sterke, veilige basis. Ambulante hulpverlening biedt begeleiding thuis, terwijl daghulp en 24-uurs hulp respectievelijk overdag behandeling en opvang bieden of continu verblijf in behandeling en opvang vereisen.
Lees meer over jeugdhulp en kindermishandeling.
13. Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling
Het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK) biedt geïntegreerde forensisch medische en kindergeneeskundige expertise voor professionals bij vermoeden van kindermishandeling. Forensische artsen en verpleegkundigen verrichten onderzoek bij kinderen om vast te stellen of lichamelijk letsel het gevolg kan zijn van mishandeling. Het LECK is een samenwerkingsverband tussen AMC Amsterdam, UMC Utrecht, Erasmus MC Rotterdam en het Nederlands forensisch instituut.
14. Landelijk expertisecentrum eergerelateerd geweld
Het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld (LEC EGG) ondersteunt politie-eenheden bij complexe eergerelateerde geweldszaken op regionaal en landelijk niveau. Het LEC EGG verzamelt en borgt kennis en expertise om eergerelateerd geweld effectief aan te pakken. Binnen elk politiekorps zijn enkele medewerkers (taakaccenthouders) opgeleid om eergerelateerd geweld vroegtijdig te herkennen en professioneel te handelen volgens de aangereikte methodieken vanuit het LEC EGG.
15. Landelijk knooppunt huwelijksdwang en achterlating
Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) is een expertisecentrum dat kennis heeft over huwelijksdwang en achterlating. LKHA biedt advies en ondersteuning aan professionals bij complexe casussen, zoals wanneer slachtoffers zich in het buitenland bevinden of tussen wal en schip vallen. LKHA werkt samen met het ministerie van buitenlandse zaken.
16. Lokaal (wijk)team
Het lokaal (wijk)team is binnen een gemeente het aanspreekpunt voor zorg, ondersteuning en hulp. In het lokaal (wijk)team werken professionals samen, en burgers kunnen terecht met vragen over opvoeding, wonen, financiën, werk, gezin of relatie. Lokaal (wijk)teams zijn toegankelijk voor alle burgers, in een team van 0-100 jaar of in aparte teams voor jeugd en volwassenen/ouderen. Het lokaal (wijk)team kan adviseren en doorverwijzen naar hulp en bescherming bij situaties van huiselijk geweld.
17. Lokale alliantie
Een lokale alliantie is een netwerk van organisaties die hun kennis van financieel misbruik bij ouderen delen en bundelen. In een lokale alliantie kunnen verschillende organisaties samenwerken, zoals Veilig Thuis, politie, notarissen, wijkverpleegkundigen, banken, ouderenbonden, thuiszorg, bewindvoerders, gemeenten en (thuis)zorginstellingen. In het hele land zijn lokale allianties te vinden.
18. Maatschappelijk werk
Maatschappelijk werk (MW) biedt informatie, advies en psychosociale begeleiding aan jongeren, volwassenen, (echt)paren en gezinnen met problemen zoals opvoeding, relatie (partner, familie), geweld, echtscheiding, werk, eenzaamheid, gebrek aan assertiviteit, gezondheid, het verwerken van psychische klachten en financiële problemen.
19. Mendoo
Mendoo helpt bij het opvangen van een huisdier wanneer een betrokkene van huiselijk geweld naar een veilige opvang gaat waar het huisdier niet mee mag. Het huisdier wordt opgevangen bij een gastouder die gedurende de tijd dat betrokkene van huiselijk geweld in de veilige opvang woont voor het dier zorgt.
20. Openbaar ministerie
Het openbaar ministerie (OM) is de enige organisatie in Nederland die verdachten voor de strafrechter kan brengen. Het om zorgt ervoor dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd. Dit gebeurt in samenwerking met de politie en andere opsporingsdiensten. OM en politie geven prioriteit aan huiselijk geweld en vervolgen bewijsbare zaken in beginsel altijd.
Lees meer over het OM en huiselijk geweld en OM en kindermishandeling.
21. Openbare geestelijke gezondheidszorg/bemoeizorg
Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ), ook wel bemoeizorg genoemd, biedt de noodzakelijke hulp aan sociaal kwetsbare burgers zoals daklozen, personen met verward gedrag en zorgmijders. OGGZ leidt naar zorg en coördineert en monitort deze totdat de zorg bij reguliere organisaties goed op gang is gekomen.
22. Politie
De politie grijpt in bij huiselijk geweld, stelt feiten vast, doet onderzoek naar strafbare feiten en stemt de aanpak af met partners zoals Veilig Thuis. Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen aangifte doen bij de politie in hun gemeente. Slachtoffers van kindermishandeling die (misschien) aangifte willen doen, evenals melders die signalen willen doorgeven, kunnen zich bij de meeste politiekorpsen melden bij de speciale afdeling jeugd- en zedenzaken.
Lees meer over de politie en huiselijk geweld, politie en kindermishandeling, politie en ouderenmishandeling en politie en eergerelateerd geweld.
23. Raad voor de kinderbescherming
De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) wordt ingeschakeld wanneer de omstandigheden van een kind en zijn gezin zorgelijk zijn, de geboden vrijwillige hulpverlening niet (meer) voldoende is of het gezin geen hulp accepteert. De raad biedt bescherming aan kinderen door de rechter te verzoeken een kinderbeschermingsmaatregel op te leggen. Ook adviseert de raad de rechter bij gezag en omgang bij complexe omgangsproblematiek wanneer de ouders het niet eens worden over afspraken voor de kinderen.
Lees meer over de Raad voor de Kinderbescherming en kindermishandeling.
24. Reclassering
Reclassering Nederland draagt bij aan een veiligere samenleving door het voorkomen en verminderen van strafbaar gedrag. Voor de aanpak van huiselijk geweld werkt de reclassering samen met het openbaar ministerie, de rechterlijke macht, gemeenten, politie en hulpverlening. De reclassering is de verbindingsschakel tussen het strafrechtelijke traject en de hulpverlening. Als de geweldpleger de hulpverlening niet start of afmaakt, volgt er een strafrechtelijke reactie. Strafrecht en hulpverlening zijn zo effectief geïntegreerd.
Lees meer over Reclassering en huiselijk geweld.
25. Slachtofferhulp
Slachtofferhulp Nederland biedt ondersteuning en hulp bij huiselijk geweld op juridisch gebied en geeft advies over het doen van aangifte, het verhalen van schade en ondersteuning in het strafproces. Daarnaast bieden zij emotionele steun. Slachtofferhulp is er voor slachtoffers, familie, kennissen, getuigen en/of nabestaanden.
Lees meer over Slachtofferhulp en huiselijk geweld.
26. Veilig Thuis
Veilig Thuis geeft advies en onderzoekt (vermoedelijke) situaties van huiselijk geweld en brengt, indien nodig, de juiste hulp op gang. Veilig Thuis is de organisatie voor iedereen met vragen, zorgen of meldingen over alle vormen van huiselijk geweld. Veilig Thuis streeft ernaar, in samenwerking met betrokkenen en/of hun gezin, hulpverlening op gang te brengen zodat het geweld stopt en/of de zorgelijke situatie verbetert. Indien noodzakelijk kan Veilig Thuis de raad voor de kinderbescherming verzoeken om nader onderzoek te doen.
27. Veilige opvang
Veilige opvang, ook wel vrouwen- of mannenopvang genoemd, biedt opvang en begeleiding aan volwassenen en kinderen die in een crisissituatie verkeren door ontwrichtend huiselijk geweld en niet thuis kunnen of willen blijven. Slachtoffers van huiselijk geweld, eergerelateerd geweld en mensenhandel kunnen bij veilige opvang terecht. Diverse organisaties bieden veilige opvang, en de opvangatlas geeft locaties die hulp kunnen bieden.
28. Verloskundigen
Verloskundigen bieden begeleiding en medische zorg tijdens de zwangerschap en bevalling aan vrouwen die besneden zijn. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft adviseurs die ondersteuning bieden aan verloskundigen die zorg verlenen aan deze vrouwen.
29. Verslavingszorg
Verslavingszorg biedt behandeling bij problemen met alcohol, drugs, medicijnen, gokken of internet. Zij verzorgen diagnostiek, ondersteunen bij het ontwennen van verslavende middelen, helpen bij het bereiken van een psychisch en lichamelijk evenwicht, voorkomen terugval en bieden hulp bij resocialisatie.
30. Voorlichters Eigen Taal en Cultuur
Voorlichters eigen taal en cultuur (VETC) geven voorlichting en individuele ondersteuning aan mensen afkomstig uit niet-westerse culturen. VETC kunnen effectief worden ingezet bij contacten met ouders en/of meisjes over meisjesbesnijdenis.
31. Ziekenhuis
Ziekenhuizen bieden medische zorg bij klachten, evenals medische, psychosociale en seksuele complicaties. (kinder-)artsen en gynaecologen kunnen onderzoek en behandeling bieden na zowel recent uitgevoerde meisjesbesnijdenis als bij klachten op langere termijn, inclusief zwangerschap en bevalling.
32. Zorg- en Veiligheidshuis
Het Zorg- en Veiligheidshuis is bedoeld voor kwetsbare mensen met (ernstig) risicogedrag en een opeenstapeling van problemen. Bij het zorg- en veiligheidshuis staat de veiligheid van deze mensen, hun omgeving en de samenleving voorop. Het zorg- en veiligheidshuis brengt professionals uit de domeinen zorg, veiligheid en gemeenten bij elkaar en adviseert, draagt oplossingen aan en voert procesregie om kwetsbare mensen een betere kwaliteit van leven te bieden en overlast en veiligheidsproblemen te verminderen.